För bästa livslängd och hållbarhet

Skötselråd Tegsnässkidan

Valla, tjära eller olja in dina skidor. Så här behandlar du dina Tegsnässkidor på bästa sätt. Följ våra skötselråd för Tegsnässkidan steg för steg! Här ger vi exempel på hur du tjärar dina Tegsnässkidor i björk med hickorykant samt hur du oljar in dina vallningsfria Tegsnässkidor i bankiraywood. Vi tipsar även om bästa glidvallningen.

Björkskidor med hickorykant

Tjärvallning är ett gammalt, beprövat sätt att behandla träskidor på men du kan naturligtvis valla dina Tegsnässkidor på samma sätt som du vallar andra skidor. Tänk på att skidorna helst ska vara torra och rumsvarma när du börjar tjärvallningen. Att behandla sina Tegsnässkidor gör stor skillnad för både skidornas livslängd och din egen åkupplevelse.

Tegsnasskidan tjarning slinga lr

1. Slinga tjäran

Börja med att slinga ut tjära på skidans slitsula. Använd med fördel vår Dalbrända tjära. Ta sedan fram en varmluftspistol eller blåslampa.

Tegsnässkidan intjärning av skidor

2. Värm och stryk ut

Värm en sektion om 2 till 3 decimeter. Stryk ut tjäran med en mjuk trasa. Fortsätt över hela skidan.

Tegsnässkidan intjärning av skidor, gnugga in.

3. Mätta belaget

Upprepa hela proceduren i steg 1 och 2 tills dess att skidans slitsula blir helt mättad med tjära. Det kan behövas upp till fem strykningar.

Tegsnässkidan intjärning av skidor - verktyg och material

Tjära in varje vår

Skidorna med björksula bör tjäras in varje vår efter skidsäsongen i stekande sol så att tjäran kan dra in ordentligt under sommaren. Ytan kan bli lite ojämn men det är helt naturligt och fungerar i alla fören. OBS! Tjära aldrig in skidan under skidsäsongen eftersom glidet kan försämras!

Passa på att köpa vår tjära

Bankiraywood, vallningsfri "rödsula"

Har du en skida med ”rödsula” innebär våra skötselråd för Tegsnässkidan att du bör olja in belaget med kokt linolja, teakolja eller liknade några gånger per år. Det innebär att du undviker sprickbildning i belaget. OBS! Skidor med en sula av bankiraywood ska aldrig tjäras.

Kokt linolja till Tegsnässkidor i bankiraywood

1. Rätt temperatur

Skidorna bör vara torra och lite varma, gärna rumstempererade innan du oljar in dem.

Tegsnässkidan inoljning av Tegsnässkida i bankiraywood

2. Olja in

Lägg på olja jämnt över skidans belag. Låt dra in i belaget cirka 15 till 20 minuter.

Tegsnässkidan inoljning av Tegsnässkida i bankiraywood

3. Torka av

Efter tiden har gått och oljan dragit in i belaget, torka av överflödig olja med en trasa.

Tegsnässkidan inoljning av Tegsnässkida i bankiraywood

Före och efter

Efter inoljningen kan du njuta av ett par väl omhändertagna Tegsnässkidor som är både trevliga att åka på och som behåller livslängden.

Tegsnässkidan RAJD - Vallningsfri, Bankiraywood

Om du råkat tjära in skidorna!

Om du råkat tjära in skidor med bankiraywood behöver du ta bort tjäran. Det gör du enklast genom att använda en varmluftspistol och sedan noga skrapa bort all tjära. Därefter kan du olja in skidorna igen enligt instruktionerna.

Några ord om fästvalla, glidvalla och stearin

Normalt sett behöver man inte valla Tegsnsässkidorna men vill man få ännu bättre fäste eller glid så går det bra. Vi kan rekommendera en valla för nollföre eller plusgrader samt en fästvalla mitt under skidan. Vi vill även slå ett slag för att använda ett stearinljus och kallparaffinera skidan. Ta med ett stearinljus i fickan eller packningen och gnid in belaget och du får en snabb och väldigt kostnadseffektiv lösning på bättre glid!