Så här väljer du rätt skidor

Köpguide för Tegsnässkidor

Vilken modell av turskida du ska välja bestäms av några olika faktorer: vilken aktivitet och typ av åkning du ska göra, din kroppsvikt samt vilket belag du vill ha. Ta del av vår guide och hitta rätt Tegsnässkidor som passar dig och din åkning. Notera att guiden endast bygger på generella rekommendationer. Ibland kan gränserna vara varierande beroende på åkstil, erfarenhet, kroppskonstitution, tycke och smak. Alla är vi olika! Kontakta oss om du känner dig osäker på vad du ska välja.

Användningsområde

Skidåkare

Turskidåkning

För turskidåkning ska du använda så långa Tegsnässkidor som möjligt. Den ska vara minst 30 cm längre än din kroppslängd och skidans bredd ska vara 70-75 mm.

EdelPhoto 9504 1920 lr

Jakt

För åkning i samband med jakt rekommenderar vi en kort och bred skida, 95 mm. Med breda Tegsnässkidor får du bästa bärigheten och smidigheten i skogen.

Tegsnässkidan mot vägg

Turåkning och jakt

För att använda Tegsnässkidorna både för turåkning och jakt rekommenderar vi att ta en bredare men kortare skida. Det går även bra att ta en Bankiraywood-skida som är lite längre.

Kroppsvikt

Rekommendationen utgår från kroppsvikten och gäller utan packning.

Skidåkare

Upp till 70 kg

Om du väger upp till cirka 70 kg brukar 70 mm breda skidor som är 6,5 fot långa vara lämpliga.

Tegsnässkidan mot vägg

70-90 kg

Om du väger 70-90 kg rekommenderar vi 75 mm breda skidor som är upp till 8 fot långa.

EdelPhoto 9504 1920 lr

90 kg och över

Om du väger mer än 90 kg passar vanligtvis 95 mm breda skidor som är 7-9 fot långa alternativt 70-75 mm breda skidor som är 8-9 fot långa.

Belag och vallning

RAJD Vallningsfri Bankiraywood3

Björksula och hickorykant

Tegsnässkidan med björksula och hickorykant. Dessa skidor finns i bredderna 70, 75 och 95 mm och bör tjäras in varje vår efter skidsäsongens slut. Skidan med björksula och hickorykant är den traditionella Tegsnässkidan.

Tegsnässkidan RAJD - Vallningsfri, Bankiraywood

Bankiraywood

Tegsnässkidan med sula av Bankiraywood, kallas även "rödsula" efter den röda nyansen i träet. Den benämns även som vallningsfri. Dessa skidor finns i bredderna 70 och 75 mm. Bankiraywood är ett mycket hårt träslag som varje år ska oljas in med antingen linolja, teakolja, träolja eller liknande. Dessa "rödsulor" ska aldrig tjäras in.

tjara 801

Vallning

Normalt sett behöver man inte valla Tegsnsässkidorna men vill man så går det bra. Oavsett belag/sula, använd ett stearinljus och kallparaffinera om det blir nysnö och nollföre för att undvika underfrysning.
Skidorna med björksula bör tjäras in varje vår i stekande sol så att tjäran kan dra in ordentligt under sommaren. OBS! Tjära aldrig in skidan under skidsäsongen eftersom glidet kan försämras!